Dyniowe Studio Kulinarne

W tym roku zamiast tradycyjnych przebieranek na Halloween uczniowie  z klasy 2A przygotowali wspólnie ze swoimi rodzinami wspaniałe potrawy , których głównym składnikiem była dynia.

Do konkursu na najbardziej smakowite danie stanęły: Placuszki Dyniowe Kasi, Jaśkowy tort dyniowo- marchewkowy, Placek z dyni, Zupa dyniowa Jagody, Zupa wykwintna Dawida, Ciasteczka Poli, Galaretka dyniowa Magdy, Zapiekanka Dominiki, Sok dyniowo- pomarańczowy Krzysia, Konfitury Marty i jeszcze wiele innych przepysznych potraw.

Jury orzekło, że wszystkie dania zasłużyły na szczególne wyróżnienie, gdyż posiadały nie tylko walory smakowe ale również duże wartości odżywcze. Dynia jest bogata w witaminy, minerały, zwłaszcza: cynk, potas, fosfor, wapń oraz zawiera cenny karoten.



Facebook IconYouTube IconOdwiedź nas na Google+